Formålet med denne politik er at sikre opmærksomhed omkring trafiksikkerhed på Rundhøjskolen.
På Rundhøjskolen ønsker vi:
- At elever, personale og forældre kan færdes sikkert i trafikken omkring skolen i og uden for skoletid.
- At der er tydeligt beskrevne forventninger til samarbejdet mellem skole og forældrene.
- At trafikundervisningen er praktisk og nærværende, hvor eleverne bliver inddraget, så de bliver sikre og ansvarsfulde trafikanter.
- At have en veluddannet skolepatrulje, som hjælper med at afvikle morgentrafikken og derigennem skaber tryghed for trafikanterne ved skolen – og derfor anerkendes og respekteres af de øvrige trafikanter.
- At vi som idrætsskole har fokus på den “aktive” transport og dermed de bløde trafikanter, da dette har flere fordele:
- Sundhedsfremmende i form af frisk luft og fysisk aktivitet
- Tryghed ved at færdes i trafikken
- Understøtter at eleverne bliver selvhjulpne og selvstændige
Voksne er rollemodeller
Det er vigtigt, at skolens voksne opfører sig som rollemodeller, også når det gælder trafik og færdsel på og omkring skolen. Vi opfordrer derfor til at bruge fodgængerfelterne omkring skolen, holde i afmærkede P-båse, bruge cykelhjelm og lygter.
Desuden forventer vi, at alle respekterer, at kys-og-kør-holdepladsen kun er til kortvarigt at holde ind for at aflevere sine børn – ikke til parkering, hvor bilen efterlades.
Elever skal kunne færdes sikkert og forsvarligt i trafikken
Det er vigtigt, at eleverne kan færdes sikkert og forsvarligt i trafikken, blandt andet fordi vi tager på ture ud af huset og i den forbindelse går, cykler eller kører i bus. Eleverne forventes derfor at have et rimeligt kendskab til og forståelse af basale færdselsregler, når de starter i skole.
Færdsel i trafikken er også en del af undervisningen på skolen. Vi ønsker at gøre eleverne til sikre trafikanter og gøre dem trygge i at færdes i lokalområdet omkring Rundhøjskolen. Derfor underviser vi i gå-kultur, cykling og generel sikkerhed.
Vi tager oftest udgangspunkt i materialer fra Rådet fra Sikker Trafik. Her findes der materialer tilegnet de forskellige alderstrin: www.sikkertrafik.dk. Derudover anvender vi materialer fra www.cyklistforbundet.dk og www.danskskolecykling.dk.
Vi arbejder ud fra følgende undervisningsforløb:
Behov for et godt samarbejde mellem skole og hjem, når det gælder trafiksikkerhed
Skolen har sammen med forældrene et fælles mål om at gøre skolens børn og unge til livsduelige mennesker, der tager ansvar for egen og andres sikkerhed. Ligesom skolen underviser børn og unge i trafiksikkerhed, har forældrene et ansvar.
Forventningen er, at forældre:
- træner skolevejen med jeres barn til fods og på cykel
- øver den sikreste skolevej – også selvom det ikke nødvendigvis er den hurtigste
- parkerer lovligt, hvis de kører deres barn i skole
- tager hensyn til andre trafikanter
- søger for at deres børns cykler er udstyret i overensstemmelse med færdselsloven (reflekser, lygter osv.).
- cykler med hjelm – også selvom det ikke er lovpligtigt.
Når elever og klasser i skoleregi er på cykeltur, skal alle benytte cykelhjelm. Har en elev ikke selv en cykelhjelm, kan den lånes – enten af skolen eller af en kammerat.
Skolepatruljen
Rundhøjskolen har en skolepatrulje på Holmevej, i fodgængerfeltet tæt på skolens hovedindgang. Som udgangspunkt er patruljen til stede hver morgen fra klokken cirka 7.45 til 7.57.
Vi forventer, at elever, forældre og medarbejdere viser respekt og følger skolepatruljens anvisninger i trafikken omkring skolen.
Skolepatruljen består dagligt af fire elever samt en lærer. Medlemmerne af skolepatruljen vælges primært fra 6. årgang i samarbejde med elevernes lærere og skolens færdselskontaktlærere og sker blandt andet ud fra motivation. Skolepatruljemedlemmerne indprentes, at det er vigtigt, at de overholder deres vagter og finder afløsere ved fravær.
Rundhøjskolens trafikpolitik er udarbejdet af skolens færdselskontaktlærer og skolebestyrelsen.
Politikken er gennemgået og godkendt på skolebestyrelsens møde den 28. oktober 2024.